Месец франкофоније на Филозофском факултету

Опште

Март је месец који је традиционално у целом свету посвећен франкофонији, француском  језику, његовој лепоти, богатству и разноврсности. Одсек за Романистику и Франкофони универзитетски центар у Новом Саду у сарадњи са Француским институтом у Србији припремили су богат програм којим ће се и ове године на Филозофском факултету обележити Месец франкофоније.

Франкофони диктат

У уторак, 5. марта на Филозофском факултету се организује 18. по реду такмичење у Франкофоном диктату (Dictée francophone), које се ове године одржава у чак четири града Србије истовремено: у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Сви који воле да се такмиче и желе да одмере своје познавање правописа и граматике француског језика добродошли су на Филозофски факултет у салу 102, 5. марта у 18 часова.  

Изложба књига Једнакост, комплементарност, солидарност

Поводом Месеца франкофоније, у Изложбеном холу на 1. спрату Филозофског факултета у периоду од 8. до 29. марта биће постављена изложба књига Једнакост, комплементарност, солидарност (Égalité, complémentarité, solidarité). Аутор изложбе је Илија Чанак, библиотекар. 

Предавање Амбасадорке Канаде у Србији

У оквиру обележавања Међународног дана жена, 11. марта у 13.30 у Кино сали Филозофског факултета Њ.Е. госпођа Кати Чаба, амбасадорка Канаде у Србији, одржаће предавање на тему L’égalité entre les genres et le rôle des femmes en STIM – les priorités canadiennes et de la Francophonie (Родна равноправност и улога жена у науци као приоритети Канаде и франкофоније). Предавање ће се одржати на француском језику уз обезбеђен симултани превод на српски језик.

Избор најбољег студентског рада из француске књижевности

У уторак, 19. марта у 13.30 у Свечаној сали Факултета (114), Франкофони универзитетски центар прогласиће два најбоља семинарска рада студената Одсека за романистику Филозофског Факултета у Новом Саду из области француске књижевности. Награђени радови добиће новчану награду из фонда који обезбеђује AUF BECO (од скора DGECO).

Филмске пројекције

Љубитељи француске кинематографије имаће прилику да погледају три филмска остварења (Рабинов мачак, Професор и Сећања) 18, 19. и 21. марта. Пројекције су бесплатне и одржаће се у Кино сали Филозофског факултета са почетком у 18.30. Сви филмови биће приказани у оригиналној верзији са титловима на енглеском језику.

Понедељак, 18. март у 18.30

РАБИНОВ МАЧАК / Le Chat du Rabbin (FRA, 2011, 100’)
Режија: Жоан Сфар, Антоан Делво
Анимирани филм
Алжир, двадесете године двадесетог века. Рабин Сфар живи са својом кћерком Забијом, бучним папагајем и мачком. Једног дана, мачка је појела папагаја и тако добила моћ говора… да би изговарала саме лажи. Рабин жели да је се отараси, али мачка је лудо заљубљена у своју господарицу и спремна на све да остане у њеној близини.
Трејлер: https://www.youtube.com/watch?v=nX7I2YLt73w

Уторак, 19. март у 18.30

ПРОФЕСОР /  LES GRANDS ESPRITS (FRA, 2017, 106’)
Режија: Оливје Ајаш-Видал
Комедија, драма
Франсоа Фуко је професор књижевности у средњој школи „Анри IV“ у Паризу. Сплетом околности приморан је да прихвати посао у проблематичној школи у париском предграђу. Убрзо схвата да наставне методе које је примењивао код мотивисаних тинејџера уопште не одговарају ученицима у “осетљивим” четвртима.
Трејлер: https://www.youtube.com/watch?v=9mAakrYlpvc

Четвртак, 21. март у 18.30

СЕЋАЊА / Les Souvenirs (FRA, 2015, 94’)
Режија : Жан-Пол Рув
Комедија, драма
Ромен има 23 године. Желео би да буде писац, а у међувремену ради као ноћни чувар у једном хотелу. Његов отац има 62 године. Одлази у пензију и прави се да га то не дотиче. Роменов цимер има 24 године. Он мисли само на једно: завести неку девојку, било коју и било којим средствима. Његова бака има 85 година. Живи у старачком дому и пита се шта ту тражи. Једног дана, отац га посећује сав успаничен. Бака је нестала. Побегла. Ромен креће у потрагу за њом, путем којим га воде сећања…
Трејлер: https://www.youtube.com/watch?v=82uoOdMHTac

Квиз знања о франкофоном свету

У петак, 22. марта у 12 часова, у Свечаној сали Факултета (114), студенти Одсека за романистику ће кроз квиз демонстрирати своја знања о франкофоном свету. Сви заинтересовани су позвани да бодре наше студенте, као и да са њима одговарају на постављена питања и тако провере своја знања. За победнике квиза припремљене су пригодне награде.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/79/Frankofonija_2019.jpg
Врх стране